Teacher Key Worker accommodation School House, Edmonton County School, Enfield

The ‘School House’ is a detached two storey dwelling house circa 1930. It is situated to the southwest of the Edmonton County School. It is part of the overall school complex but sits in its own demise and garden adjacent to the school.

The house has been used to provide ‘on site’ accommodation for the school caretaker, but is no longer required for this use and has been unoccupied for a number of months.

Teacher recruitment, particularly young and recently qualified teacher recruitment, is becoming increasingly difficult due to the high cost of property and rent for accommodation.

The proposal is to convert and refurbish the house to provide affordable accommodation for newly recruited teaching staff at the Edmonton County School. The plan is for the accommodation to be managed and let by the school.

4 no. bedroom spaces will be provided, each with their own ensuite bathroom. The kitchen and living spaces and garden will all be shared.

Client: Edmonton County School. Construction to commence Spring 2019

School architects planning refurbishment

Front elevation residentail planning

Section key worker conversion

Milton Grove, Stoke Newington N16 Period town house refurbishment & extension

Milton Grove is the refurbishment and extension of a four storey period terraced town house. Milton Grove is a quiet residential street in Stoke Newington N16 to the south of Clissold Park.

The existing house has a lower ground level with its own front entrance and access to the garden at the rear. As existing this floor was used as bedrooms. The upper ground floor is the main entrance level with kitchen and dining. The upper floors as existing contained the main living room and bedrooms.

The house was re-organised and extended at the rear to create a large open plan family kitchen/dining and living space at the lower ground level with open level access to the rear garden and terrace.

The upper ground floor was used for formal dining and reception. A compact and discreet food hoist was added between the kitchen below and formal dining room above.

The two existing bedrooms at 1st floor level were combined to create a large master bedroom with dressing room and ensuite.

The house was refurbishment throughout, with new re-wiring and plumbing and under floor heating to the lower ground floor family space and bathrooms.

All the internal walls were re-plastered and ceilings replaced where necessary. The timber flooring boards in the formal upper ground floor were restored and lacquered and all 2nd fix joinery was replaced. Bespoke joinery bench seats, wardrobes, storage units and a TV wall were built-in around the house.

Completed July 2018

Residential refurbishment terraced period houseRefurbishment living room period house Kitchen extension roof window daylight garden Family bathroom marble tiling shutters Ensuite bathroom marble roll top bath shower screenRear kitchen extension garden terrace cedar screening

Park Grove Road, Leytonstone E11 Truman Brewery, Brick Lane E1

The client’s needed more space for their growing family in this two storey terraced house in a quiet residential street in Leytonstone. An existing rear addition was removed and the rear of the house was extended and opened up to create a large open plan kitchen and dining space.

A large ‘L’ shape glazed roof window provides lots of natural light deep into the space.

A new chimney breast and period fireplace was added to the front living room to provide focus to the room. Built-in joinery storage was provided to either side of the chimney breast with open shelves and base cupboards and space for the TV.

Private client, completed spring 2018

architects hackney east london
Residential extension east london Residential extension east london

Brick Lane Cafe Truman Brewery, Brick Lane E1

Hardcastle Architects became involved in this project a number of years ago when the Truman Brewery was mainly unused and before the majority of the re-development was carried out as seen today.

The original cafe founders approached us to set up the cafe putting an initial design and layout together and arranging the installation of the basic services, facilities and finishes. The cafe has gone through a number of changes since and continues to enjoy success.

Hardcastle Architects design hackney Hardcastle Architects design hackney Hardcastle Architects design hackney

Footsteps Childrens Day Nursery Queens Road, Walthamstow E17

Hardcastle Architects have worked successfully on a number of projects with Chris Sheen at Footsteps Day Nurseries in various locations around East London over the last few years. The projects generally require planning approval for a change of use to D1 including dealing with the transport & highway impact issues as well as the OFSTED and design requirements and building/fit-out works.

This project was in collaboration with Waltham Forest Council to take over a vacant area in a Community Centre on Queens Road, Walthamstow.

The spaces had to be re-organised to accommodate a new entrance location and to function properly as a day nursery. New toilets and kitchenettes were provided. There was a lovely large secure open outdoor space behind the centre that was re-landscaped with fixed timber play equipment and a gardening area.

Client:Footsteps Day Nurseries, completed November 2017

Childrens nursery architect designer London  Childrens nursery architect designer LondonChildrens nursery architect designer London Childrens nursery architect designer London Childrens nursery architect designer London

Children nursery architect plans design A3

Cycling Club Hackney HQ Lea Rowing Club, Springfield Park, Clapton

This project is for the Cycling Club Hackney’s new HQ and clubhouse.

2017 was Cycling Club Hackney’s 10th year anniversary. The club is dedicated to promoting cycling and cycle sport for all levels and ages, and has an active youth section catering for young people between the ages 8 and 18, as well as senior and women’s representation. CCH is affiliated to British Cycling and is an Accredited Club Mark Go-Ride club.

The site is to the rear of the Lea Valley Rowing club behind the Tyrell’s Boat House. It fronts onto a rear service and carpark area with access from Spring Hill and views over the Springhill Sports Ground.

The new clubhouse is designed to maximise the usable space, lightweight, easy to construct and sustainable. An elegant lightweight timber frame is quick to erect and minimises the impact and work in the ground saving time and costs. Horizontal strip boards are used for the cladding and profiled fibre cement sheeting for the roof. Generous roof windows and front glazing ensure good levels of daylight and ventilation. Sustainable sheeps wool insulation provides good levels of thermal and acoustic insulation and moisture control.

Client: Cycling Club Hackney.

New house planning approval granted New end of terrace house in Lower Clapton

Planning approval has been granted for a new 3 bedroom house in Lower Clapton, East London. The house occupies a vacant site at the end of a large garden adjacent to an end of terrace Victorian house. The new house is contemporary and designed to sit comfortably in its context. The ground floor is open plan living space with access to two glazed courtyards and filling the footprint of the site. A smaller rectilinear two storey copper clad upper element sits above and contains the bedroom spaces. Construction is planned to start on site in 2019.

Architects Clapton Hackney E5

Elderfield Road, Clapton E5 New end of terrace house

Planning approval has been granted for a new 3 bedroom house in Lower Clapton, East London. The house occupies a vacant site at the end of a large garden adjacent to an end of terrace Victorian house. The new house is contemporary and designed to sit comfortably in its context. The ground floor is open plan living space with access to two glazed courtyards and filling the footprint of the site. A smaller rectilinear two storey copper clad upper element sits above and contains the bedroom spaces. Construction is planned to start on site in 2019.

Private client. Planning approval granted March 2018

Street elevation new house Hackney planning

 

Powerscroft Road, Lower Clapton E5 Side kitchen return extension

Hardcastle Architects were appointed to design a side return kitchen extension to this large Victorian terraced house in Lower Clapton, East London.

A new steel structural frame was installed to remove the existing side and rear walls of the kitchen. This provided a much larger open plan kitchen with space for a large dining table, some soft seating, a WC and small utility room.

The majority of the side extension roof over the dining table was glazed to ensure the kitchen and rear reception rooms enjoyed good levels of natural light.

The garden elevation was fully glazed with a minimally framed sliding glass door screen to provide open views and access out into the garden.

Private client. Completed 2014

Hardcastle Architects Hackney E5
Hardcastle Architects Hackney E5Hardcastle Architects Hackney E5Hardcastle Architects Hackney E5 Hardcastle Architects Hackney E5

Tranby Mews, Clapton E5 Contemporary roof top extension to existing mews house

This project is a roof extension to add an additional floor to an existing private mews house (circa 1980).

The existing mews house is a two storey white painted rendered semi-detached dwelling with a similar pair of dwellings set immediately behind to the east. The homeowner has lived in the area for a number of years. He likes the area and the house and is keen to stay, but requires additional space to make the property suitable for his current needs.

It is not possible to extend the property outwards. The adjacent buildings to the south and west are three storeys and taller than the existing dwelling and it is proposed to extend upwards with a new contemporary ‘mansard like’ roof top extension.

The roof top extension is set back behind the existing front and rear parapets. Its facades are purposefully angled and faceted in response to the adjoining buildings and overlooking windows.

The dark metal finish with angled back facades gives the appearance of a secondary ‘roofing element’. The contemporary design enhances and contributes to the existing dwelling and surroundings, and is visually comfortable as an element in its own right and as an addition to the existing building.

Private Client. Planning approval granted at appeal Jan 2018.

Contemporary roof top extension
Residential architects clapton e5
Contemporary extension hardcastle architects
section 3d modelling architects
section 3d modelling architects

 

Tranby mews plan rooftop extension

Plan

Tranby mews section rooftop extension

Section 

Brookfield Road, East London E9 Rear garden extension

No. 4 Brookfield Road is a lovely spacious semi-detached three-storey period house located on the east side of Brookfield Road near to Victoria Park in a conservation area.

This project removed an existing rear conservatory that was only usable for short periods of the year depending on the weather. It was not well connected to the rest of the house due to a narrow entrance and steps, and blocked daylight entering the lower ground floor level from the rear and views out into the garden.

The proposal replaced the conservatory with an open plan glazed extension open to the lower ground floor kitchen space, easily accessible and far better integrated with the main house, and providing good access to the rear garden.

The lower ground floor space was also opened up to provide a large kitchen/dining/living family space more suited to the occupants needs and modern demands.

To maximise daylight into the kitchen and lower ground floor, the existing kitchen rear wall was opened up to the new extension. A large rooflight located near to the new opening to the kitchen, and the fully glazed rear elevation of the new extension, provides good levels of daylight into the existing kitchen and lower ground floor and provide clear views out into the garden.

Full height sliding glazed doors provide views out into the garden, good levels of daylight, and open up during the warmer time of the year.

The floor level of the new extension is set between the kitchen and garden levels and the steps between located for ease of use and to improve accessibility around the lower ground floor and out into the garden.

Completed 2017

Section drawing rear garden extension

Section drawing

 

Rear extension bi-folding sliding glazed doorsRear extension rooflight daylightRear extension rooflight daylight Open plan kitchen dining living

New contemporary private house completed Haus Sorge, Nürnberg, Germany

This is a collaboration with In.kognito Architektur for a private house near to the centre of Nürnberg. The design responds to the clients particular requirements and to house part of their growing art collection. The house is organised around a double height central glazed courtyard with tree that is open to the outside. The living spaces are open plan arranged around the glazed courtyard at ground level, with bedrooms, studio and guest room at 1st floor, and a basement level for storage, services and a fitness room. Durable natural materials – timber, concrete, stone, glass – are used throughout.

hardcastle architects modern house design

 

Design studio in Hackney completed Basement conversion, Hackney E5, London

This is the excavation and conversion of an existing basement storage area below a Victorian terraced house in Hackney, East London. The basement was excavated to achieve sufficient head room and new structure installed to the support the house above. A drained cavity membrane and pump system was used to ensure the basement was fully waterproof. A new front lightwell and rear window provide a good level of daylighting and views out augmented with uplighters washing the walls and ceiling. A cement based wearing screed with underfloor heating was used for the floor finish. The studio was fitted out with bespoke built-in perimeter desking, storage wall and kitchenette.

Hardcastle Architects Hackney design studio

 

Kitchen extension and new bathroom Bow E3 East London

The refurbishment and extension to an early Victorian mid-terraced house, located in a conservation area. Planning approval for a rear single storey extension was achieved to extend the kitchen to include a dining/living space. The extension is contemporary in style and designed to contrast with the original house. The elevation overlooking the garden is fully glazed with folding/sliding doors, the roof is zinc with a large central rooflight. The existing side masonry wall was fully opened up and the kitchen fitted out to create a single large family space.

The bathroom was relocated. It is compact but well laid out for functionality and ease of use. The finishes are hard wearing porcelain tiles to floor and walls. The basin and toilet are set into a simple cabinet to hide away the plumbing, easy cleaning, and provide additional storage.

Completed 2009

rear-viewsnow-viewbathroom

Rear kitchen extension House refurbishment, Hackney E5

A 3 story victorian terraced house that was in a very poor state at purchase and required complete refurbishment. The loft was converted and extended with a rear dormer to provide a large bedroom space with ensuite on the top floor.

The kitchen was extended out to the side with a side infill extension at ground level. The extension has a flat roof to enable the ceiling throughout the enlarged kitchen to be aligned and to minimise the impact of the extension on the neighbour next door. A large flat rooflight and full height glazing looking out onto the garden provides for good levels of daylight and sunlight into the kitchen. Large format porcelain tiles provide a light coloured floor finish. The kitchen is bespoke by a local furniture maker with resin quartz worktops.

Private client, completed autumn 2015.

residential extension architect hackneyresidential refurbishment extension hackneyresidential refurbishment extension east londonKitchen rear extension hackney